Tokaj terroir

4900 Ft

 

Szerző(k), szerkesztő(k): Bihari Zoltán
Kiadó: Agroinform Kiadó
Oldalszám: 160
Méret: 200×285 mm

Leírás

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki a Tokaji borvidékről szeretne írni. Rögtön fel is tehetjük a kérdést, hogy a könyvtárnyi irodalom után van még bármi újdonság, amiről nem írtak? Bizony van! Éppen az a hiány­érzet sarkalt ennek a könyvnek a megírására, hogy mennyi csoda rejlik még e tájon, mennyi mindenről nem tudnak az emberek, ami e szőlővel és borral összeforrt táj múltjában és jelenében rejtőzik?! Ez volt hát az az indíttatás, ami egy összefoglaló, áttekintő, de ugyanakkor népszerűsítő mű alkotására késztetett. A borvidék múltjában nagyon sok érdekesség és szenzáció van, ugyanakkor számtalan olyan elterjedt nézet, téves információ is közszájon forog, amit érdemes megvizsgálni, hogy valójában mi is az igazság? Tokaj annyi fantasztikus értéket hordoz, amit meg kell ismerni mindenkinek, és meg kell ismertetni mindenkivel. A könyv népszerű stílusban íródott, azzal a nem rejtett céllal, hogy minden fejezetét élvezetes legyen olvasni. Ugyanakkor nagyon sok hivatkozást is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy aki mélyebben érdeklődik, az utána tudjon nézni az eredeti forrásoknak. Igyekeztem kritikával átvenni azokat a tényeket, melyeket mindenki jól ismer, és megkerestem annak eredeti forrását. Nem foglalkozik olyan legendákkal a könyv, melyek nem bizonyíthatóak, vagy esetleg már meghaladottak. A könyv tehát az éppen aktuális tudást foglalja össze, ami bizonyosan még sokat fog bővülni, változni a jövőben.
Tokaj terroir a könyv címe, mert ez jól összefoglalja azokat a természeti és kulturális adottságokat, mely a borkészítésre hat. A könyv tényszerűen íródott, nem kívántam a tokaji bor dicséretéről írni, hiszen azt már költők, művészek, uralkodók megtették. Egy olyan szerző könyvét fogja kezében az olvasó, aki mélyen elkötelezett a borvidék iránt, és szeretné, ha ez a rajongás másokat is megfertőzne!

Bihari Zoltán

 

Tartalom

Bevezetés 5

1. A Tokaji borvidék földrajza, geológiája  7
1.1. A Tokaji borvidék lehatárolása 7
1.2. Geológia a borok mögött 10

2. Szőlőművelés a múltban 19
2.1. A szőlőművelés kezdetei hazánkban és a Tokaji borvidéken 19
2.2. A Tokaji borvidék története 23

3. Dűlök a borvidéken 28
3.1. A Tokaji borvidék dűlői 28
3.2. Teraszok a dűlőkben 37
3.3. Gyümölcsfák a dűlőkben 40
3.4. Magyarország legszebb szőlőbirtokai 46

4. A Tokaji borvidék pincéi 51
4.1. A hegyaljai pincék (Müller István) 51
4.2. A borvidéki pincék legjei 55
4.3. A pincepenész (Zasmidium cellare) 65

5. A szőlészet-borászat tárgyi emlékei 66
5.1. A kapa 66
5.2. Metszőkések és metszőollók 67
5.3. A prés 71
5.4. A hordók 74
5.5. A Tokaji boros palack 77

6. Mikrobák, mint a terroir részei 82
6.1. Az élesztők (Kállai Zoltán) 82
6.2. Az aszúsodás 84 6.3. Az aszúbor készítésének történeti vonatkozásai 87

7. A szőlő 90
7.1. A szőlő eredete és rendszertana 90
7.2. A Tokaji borvidék szőlőfajtái (Balling Péter és Bihari Zoltán) 92
Alanttermő 95
Aranka 96
Bakator 97
Balafánt 98
Bógár 99
Budai zöld 100
Cigányszőlő 101
Csókaszőlő 102
Demjén 103
Erdeiszőlő 104
Furmint 105
Fürjmony 107
Gohér 108
Gyöngyfehér 110
Hárslevelű 111
Járdovány 112
Juhfark 113
Kadarka 114
Kecskecsöcsű 115
Királyszőlő 116
Kövérszőlő 117
Kübeli 118
Lányszőlő 119
Lisztesfehér 120
Mézesfehér 121
Sárgamuskotály 122
Petrezselyemlevelű 123
Polyhos 124
Purcsin 125
Rózsaszőlő 126
Rumonya 127
Sárfehér 128
Szerémi zöld 129
Tökszőlő 130
Változó gohér 131
Kabar 132
Zéta 134
7.3. A tokaji szőlőfajták származási kapcsolatai 135
7.4. A Furmint genetikai változatosságának alakulása 140

8. A Tokaji borvidék jelene 143
Irodalom 151
Köszönetnyilvánítás 157
Betűrendes útmutató 158

További információk

Tömeg 0.79 kg
Méretek 200 × 285 mm
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter