Ökológiai gazdálkodás dióhéjban – kezdőknek és haladóknak

4000 Ft

Szerző(k), szerkesztő(k): Radics László

Kiadó: Agroinform Kiadó

Oldalszám: 380

Méret: 168×238 mm

Kategóriák: , ,

Leírás

Jelen könyv célközönsége a kezdő és haladó ökológia gazdálkodók. Jelentőségét az adja, hogy az „Ökológiai
gazdálkodás dióhéjban” című könyv fontos tudást ad a most kezdő gazdálkodóknak. Az új rendelkezések ismét támogatást adnak a kezdéshez, újrakezdéshez.
Fejezetről és modulról haladva sok tudáshoz, gyakorlati példához juthatnak a reménybeli gazdák. Megtanulhatják a hazánkban hasznosítható ismereteket – és ami még fontosabb –, betekintést kapnak az EU-s esettanulmányokba valamint ismeretekbe. A tanulás könnyű, az egymást követő tananyagok élén rövid bevezetést, a végén összefoglalást, közte pedig nélkülözhetetlen ismeretek találunk.

Tartalom

1. Modul: Bevezetés az ökológiai gazdálkodásba 7
1. fejezet Az ökológiai gazdálkodás története 9
2. fejezet Az ökológiai gondolkodásmód 17
3. fejezet A bioélelmiszerek minősége 22
4. fejezet Az ökológiai gazdálkodás és a megőrzés 27
5. fejezet Ökológiai gazdálkodás a családi gazdaságokban 33
6. fejezet Multifunkcionalitás az ökológiai gazdálkodásban 38
7. fejezet A biotermékek marketingje 46

2. Modul: Talaj- és tápanyagkörforgás
53
1. fejezet Talaj és talajtermékenység 55
2. fejezet A növény–talaj rendszer 62
3. fejezet Tápanyagok az ökológiai gazdálkodásban 69
4. fejezet Trágyák és kiegészítő tápanyagok 72
5. fejezet Komposztálás 79

3. Modul: Növények és gyakorlati útmutatások 87
1. fejezet Növény- és terményismeret 89
2. fejezet Talajökológia 101
3. fejezet Vetésforgó 106
4. fejezet Gépek és kalibrálás 112
5. fejezet A talaj előkészítése és növénytermesztés 129
6. fejezet Öntözés 138
7. fejezet Az ökológiai gazdálkodásban használt egyéb technikák 143
8. fejezet Integrált kártevőszabályozás 152
8.1. fejezet Megfigyelés és kockázatelemzés 170
8.2. fejezet Funkcionális biodiverzitás és ökológiai infrastruktúrák 180
8.3. fejezet Biológiai védekezés – sikeres példák 185
8.4. fejezet A kártevők párzásának megzavarása a gyümölcsösök­ben és szőlőskertekben 201
8.5. fejezet Talajszolarizáció 208
8.6. fejezet Biológiai növényvédő szerek 215

4. Modul: Állattartás 229
1. fejezet Az állattartás szerepe az ökológiai gazdálkodásban 231
2. fejezet Az állatok eredete és az átállás(i periódus) 236
3. fejezet Állategészségügy 240
4. fejezet Gyep- és takarmánygazdálkodás 248
5. fejezet Az ökológiai tenyésztésű állatok etetése 258
6. fejezet Az állatok elhelyezése (istállózása) 266
7. fejezet Ökológiai állattartás 268
7.1 fejezet Hús és tej 269
7.2 fejezet Ökológiai baromfitenyésztés (hús és tojás) 272
7.3 fejezet Sertések 277

5. Modul: Egyéb ökológiai termékek 283
1. fejezet Fenntartható pisztrángtenyésztés az öntöző­rendszerek tározóiban 285
2. fejezet Méhészet 293
3. fejezet Ökológiai gombatermesztés 297
3.1. fejezet Gombák felhasználása – Néhány példa a vadon termő ehető gombákra Európában 303
4. fejezet Aromás fūszernövények és gyógynövények és azok olaj­­termékei 311

6. Modul: Átállás tervezése és a nyereséges gazdaság 317
2. fejezet Információgyűjtés 319
3. fejezet Átállás tervezése 326

7. Modul: Ökológiai termékek tartósítása és feldolgozása 333
1. fejezet Ökológiai élelmiszerek tartósításának és feldolgozásának alapelvei 335
2. fejezet A víz jelentősége az élelmiszer tartósításban 342
3. fejezet Élelmiszer tárolása és feldolgozása 346
4. fejezet A feldolgozás és tartósítás hatása az élelmiszer tulajdonságaira 355
5. fejezet Csomagolási technológiák 358
6. fejezet Esettanulmány – „Portugáliából származó ökológiai és hagyományos gazdálkodásban termesztett tájfajta almák összehasonlítása” 361

8. Modul: Tanúsítványok, szabványok és eljárások 365
1. fejezet Tanúsítványok, szabványok és eljárások 367
2. fejezet Farm szintű eljárások 372
3. fejezet Európai uniós és nemzeti szabványok összefoglalása 377

További információk

Tömeg 0.62 kg
Méretek 168 × 238 mm