A borkóstolás története, művészete és gyakorlata

6000 Ft

Szerző: Csoma Zsigmond
Kiadó: Agroinform Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 288
Méret: 210×298 mm
Kötés: Keménytábla
Kategória:

Leírás

TARTALOM

Egy kortynyi előszó

A szőlőfajták és a borízlés változása

A bor szerepe a vallásban 17
Új bor ünnepe, a Márton-napi bor 18
A szőlőhegyi szentek tisztelete 22
A karácsonyi ünnepkör borivási alkalmai 27
Bor a húsvéti ünnepkör ünnepi asztalain 30
A peszáchi Kóser bor 38
„Contractus” 51

Borkóstoló személyek és társaságok a történeti Magyarországon

A pohárnokok, fő étekfogók 54
A borszervírozás évszázadai Magyarországon 58

A bor a konyhaművészetben (gasztronómiában)

Milyen ételhez milyen bort ittak a vigadó erdélyi magyarok? 64
Milyen ételhez milyen bor illik? 72
A kóstolt borok kategóriái 99
Utazás a bor és a hozzáillő sajtok rejtélyes világában 109
A borkóstolás művészete és gyakorlata ízek a borban, borízek a szájban 120
Régi ízek, újrafelfedezett régi fajták, az úgynevezett hungarikumok 141
A borkóstoló szótára egykor és ma (A borkóstolást végzők szakszavai, szakszókincse) 158
A borkóstolások történeti sorrendje, az érzékszervi bírálatok története, gyakorlata 170
A borkóstolás környezete 184

Muzeális borok, nagy évjáratok Magyarországon

Magyar borbírálók és pohárnok bajnokok 274

„Jó bor, jó egészség”

Felhasznált irodalom

RSS
Follow by Email